Chinese Manchurian Recipe - Restaurant Style.

How to make Chinese Manchurian







 (Keep 2 tbsp of vegetables aside for the gravy)

 Ingredients For Manchurian Balls   :
  1. Capsicum  1 chopped finely
  2. Carrots 2 grated
  3. Cabbage 200gms chopped finely
  4. 1 small onion chopped finely
  5. Ginger-Garlic 2-2 tablespoon each chopped finely.
  6. Red Chilly Powder 1 tbsp
  7. Salt half tsp
  8. Maida(All purpose flour) half bowl
  9. Oil for deep frying
(You can even use spring onion chopped finely in gravy as well as for making the manchurian balls)


Method For Manchurian Balls

  1.  Mix all the ingredients and form a soft dough.

  2. Make small round balls out of this mixture.

  3. Deep fry this balls until golden brown


  4. Keep the fried manchurian balls aside.


Ingredients for Gravy




Method

  1. Heat 2 tbsp oil in pan.
  2. Add ginger-garlic,onion and saute until golden brown.
  3. Add green chillies and let them splutter a little.

  4. Add the vegetables and close the lid let them cook for 5 minutes.
  5. In a bowl mix manchurian masala (of your choice),soya sauce ,red chilly sauce and one glass of water and make a paste.
  6. Open the lid and pour the sauce mixture into the pan and add 4 glasses of water and let the gravy boil for 10 minutes
  7. After 10 minutes add cornflour paste(2 tbsp cornflour+little water) and it to the gravy. The gravy will become thick.
  8. Now add the manchurian balls and close the lid and let it simmer for 2-3 minutes.
Manchurian is ready,garnish it with spring onions. Serve it hot with Fried Rice or have it just as it is ,it will taste good with anything and enjoy.


Recipe in Hindi


सामग्री मंचूरियन बॉल्स के लिए 


1) शिमला मिर्च १ बारीक़ कटा हुआ 
2) गाजर २ कद्दूकस किया हुआ 
3) प्याज दो चमच बारीक़  कटा हुआ 
4) अदरक-लहसुन २-२ चम्मच बारीक कटा हुआ 
5) पत्ता कोबी १ बड़ी कटोरी 
6) नमक आधा चमच 
7) लाल मिर्च १ चमच 
8) मैदा आधी कटोरी
(आप हरा प्याज बारीक़  कटा हुआ भी इस्तेमाल कर सकते हैं)


तरीका मंचूरियन बॉल्स बनाने  के लिए  


१) सारी सामग्री एक बर्तन मैं मिलाकर एक नरम आटा गुण ले
२) फिर इस आटे से छोटे छोटे गोले बना  ले
३)इन गोलों को गरम तेल मैं गोल्डन ब्राउन होने तक अच्छेसे फ्राई कर ले 
४) इन मंचूरियन बॉल्स को प्लेट मैं रख दे.


मंचूरियन ग्रेवी की सामग्री 




मंचूरियन ग्रेवी का तरीका


१)पैन मैं २ चमच तेल गरम कर ले 
२)अदरक-लहसुन,प्याज दो मिनट की लिए भून ले 
३)हरी मिर्च डाले.
४)फिर सब सब्जिया इसमें डाले और ५ मिनट ढक्कन बंध करके पकाये 
५)एक अलग बाउल मैं आपका पसंदीदा मंचूरियन मसाला,रेड चिल्ली सॉस, सोया सॉस और एक गिलास पानी डालकर एक घोल तैयार कर ले 
६) अब इस सॉस की मिश्रण को पैन मैं डाले और ४ गिलास पानी डालकर ग्रेवी को १०-१५ मिनट के लिए बॉईल करने की लिए रख दीजिये  
७) फिर इसमें कॉर्न-फ्लौर का पेस्ट डाले इससे ग्रेवी थोड़ी थिक हो जायेगी .
७) फिर इसमें फ्राइड मंचूरियन बॉल्स डाले और ढक्कन बंध करके ३-४ मिनट और पकाये.
८) अब गैस बंध करदे.

चाइनीस मंचूरियन तैयार हैं . इसे हरे प्याज के साथ गार्निश करे.




2 comments:

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