Shahi Pulao

How to make Shahi Pulao


Who does'nt loves a tasty Shahi Pulao? I love it. Whether it be a party, wedding or any other event Shahi pulao is a must delicacy to have. So here i am with one such an amazing,tasty,delicious recipe for Shahi Pulao. Try this recipe and you will be showered with loads of compliments. 



So lets see what you will need :

Ingredients

  1. Capsicum 100 gms
  2. 2 small chopped Tomatoes
  3. French Beans 100 gms
  4. Green Peas 100 gms
  5. Grated or diced Carrot 100 gms
  6. Green chilly 4-5 break them into pieces
  7. 2 finely chopped onions.
  8. Ginger and garlic 2 table spoon each chopped finely 
  9. Black peppercorn 1 tbsp
  10.  2 stalks of cinnamon
  11. 4-5 bay leaves
  12. 4-5 cloves
  13. 3-4 green cardmom
  14. 1 black cardomom
  15. 1 mace
  16. Turmeric powder half spoon
  17. 1 table spoon  red chilly powder
  18. Boiled basmati rice half kg
  19. 1 big potato chopped into long pieces.
  20. Ghee 2 tablespoon(You can use any other vegetable oil too, but ghee gives it an unique taste)
  21. Coriander leaves for garnishing
  22. Salt as per taste.
  23. Pulao/Biryani Masala 2 table spoon of your choice.

Tip : You can take any veggies of your choice.




Method

Tip : To boil the rice , If you have 1 cup of rice , then you will need 2 cups of water.

  1. Heat ghee in pan. Then add bay leaves,peppercorn,cloves,both the cardomoms,cinnamon ,mace,turmeric powder , mix everything and saute for one minute.
  2. Then add ginger, garlic,onions  and saute until golden brown.
  3. Then add tomatoes mix everything and close the lid and let it steam for 2 minutes.
  4. Open the lid after 2 minutes, smash the tomatoes to release its juices.
  5. Add one table spoon of red chilly powder(if you dont want it to be too spicy you can avoid red chilly powder), add all the veggies and salt mix it well and close the lid and let it steam until the veggies get soft.

  6. If you think the veggies need more water to cook add 1-2 glasses of water , add your favourite pulao/biryani masala , mix it well and let the veggies cook until you feel that they are done.
  7. Once the veggies are done add the boiled rice , mix everything well and close the lid and let it steam for 5-8 minutes.  



     

          

Tip : You can add roasted cashews,raisins to give it more exciting flavour. You can also add fried onions.

Thats it , a delicious Shahi Pulao is ready, make it same way, i can guarantee you that it will taste heavenly awesome and delicious.Garnish it with coriander leaves and enjoy. Do tell me how it went for you all. Enjoy.



Recipe in Hindi


सामग्री 

१)  शिमला मिर्च १०० ग्राम
२) २ टमाटर बारीक कटे हुए
३) फ्रेंच बीन्स १०० ग्राम
४) मटर १०० ग्राम
५) गाजर १०० ग्राम कदुकस किया हुआ
६) ४-५ हरी मिर्च बारीक टुकड़ो में काट ले
७) प्याज २ बारीक कटे हुए
८) अदरक-लसुन २-२ चम्मच बारीक कटे हुए
९) काली मिर्च १ चम्मच
१०)दालचीनी २ 
११) ४-५ तेज पत्ता
१२) ४-५ लौंग
१३)  ३-४ हरी  इलाइची
१४) १ बड़ी इलाइची
१५) १ जयित्री
१६) आधा चमच हल्दी
१७) १ चमच लाल मिर्च पाउडर 
१८) बासमती चावल आधा किलो उबाल कर ले लीजिये 
१९) एक आलू लम्बा कटा हुआ
२०) घी २ बड़े चमच ( अगर आप चाहे  तो तेल भी इस्तेमाल कर सकते हैं)
२१) धनिया बारीक कटा हुआ
२२) नमक स्वादनुसार 
२३) पुलाओ/बिरयानी मसाला २ बड़े चमच आपके पसंद का 

टिप : १ कप चावल उबालने  के लिए २ कप पानी लगेगा 

तरीका 

१) सबसे पहले पैन में घी गरम कर ले.फिर इसमें तेज पत्ता,काली मिर्च ,लौंग,जयित्री,दोनों इलाइची,हल्दी डालकर  अच्छे तरह से १ मिनट के लिए फ्राई कर लीजिये.

२) फिर इसमें अदरक,लहसुन,प्याज डालकर अछेसे गोल्डन ब्राउन होने तक भून लीजिये.

३) फिर इसमें टमाटर डालिये ,अछेसे मिक्स कीजिये और बर्तन  को ढककर दो मिनट के लिए स्टीम होने के लिए रखिये

४) २ मिनट बाद टमाटर को अच्छे से  स्मैश  कर लीजिये .

५) फिर एक चमच लाल मिर्च पाउडर डालिये (अगर आपको ज्यादा तीखा नहीं पसंद तो आप लाल मिर्च मत डालिये),सभी सब्जिया और नमक स्वादनुसार मिलाकर  अछेसे मिक्स करले और बर्तन को ढककर सब्जियों को पका ले.

६) अगर आपको लगे के सब्जिया और पकनी चाहिए तोह इसमें १-२ गिलास पानी मिलाकर  जब तक आप चाहे सब्जियों को पका ले  और इसमें अपना पसंदीदा पुलाव /बिरयानी मसाला डालिये और  सब्जियों को पकने दे.

७) सब्जिया पकने के बाद इसमें अब उबाले हुए चावल डालकर सब अच्छी तरह मिक्स कर लीजिये और ५-८ मिनट तक ढक्कन बंध करके पुलाव को स्टीम  दे.

शाही पुलाव तैयार हैं . इसमें आप चाहे तो काजू रोस्ट करके दाल सकते हैं और फ्राइड प्याज भी मिला सकते हैं. 
शाही  पुलाव को धनिये के पत्तो के साथ गार्निश करे  और इसका आनंद ले.

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