Rava Upma | Suji Upma |Semolina Upma

How to make Rava Upma |Suji Upma|Semolina Upma



Ingredients :



   1)      1 tbsp oil+1 tbsp ghee
   2)       Boiled Water 4 cups  
   3)      Rava(suji,semolina) 300 gms
   4)      Green chilly 4 (cut into pieces)
   5)      Curry leaves 10
   6)      Lemon juice half tsp
   7)      Onion 1 big sized chopped finely
   8)      Tomato 1 small chopped finely 
   9)      1 small carrot grated (you can add vegetables of your                 choice like green peas, French beans etc.)
  10)   Mustard seeds 1 tbsp
  11)   Asafoetida half tsp  
  12)   Turmeric powder 1 tsp 
  13)   Split black gram(urad dal) 2 tbsp
  14)   Sugar 1 tsp
  15)   Salt as per taste
  16)   Coriander leaves for garnishing

Method: 


   1)      Heat one tbsp. oil + 1 tbsp of ghee in a pan. Then add split black grams and sauté until golden brown.
  2)      Add mustard seeds and let them splutter. Then add curry leaves and let them brown a little bit. Then add onion, asafoetida, turmeric powder, mix everything well.Close the lid till it becomes golden brown.
   3)      Open the lid after 2 mins, now add green chilly, tomato and carrot, mix everything well. Now close the lid and let it cook for 5 minutes. (Meanwhile put 4 cups of water to boil.)
  4)      Open the lid after 5 minutes, add semolina now, mix everything and roast the semolina until golden brown. Close the lid for 2 minutes.

( Tip: If you are using already roasted semolina, then you can directly add boiled water to it, no need to roast again).

   5)      After 2 minutes open the lid and add salt, sugar mix everything nicely. Now add the boiled water to it,lemon juice mix everything well. Close the lid and let it steam for 3-4 minutes.
  6)      Now open the lid after 3-4 minutes, mix everything nicely. You should get a nice thick consistency. If you are happy with the consistency of upma now, turn off the gas. Rava(Suji) Upma is now ready.

    Garnish it with coriander leaves and server hot.







सामग्री:
१) १ चमच तेल + १ चमच घी
२) पानी ४ गिलास उबाला हुआ
३) रवा या सूजी पाव किलो
४) हरी मिर्च ४ , दो टुकड़ो मैं काट लीजिये
५) कड़ीपत्ता १०
६) लिम्बु का रस आधा चमच
७) प्याज एक बड़ा बारीक कटा हुआ
८) टमाटर एक छोटा बारीक कटा हुआ
९) गाजर एक छोटा कदूकस किया हुआ (आप अपने पसंद की कोई भी सब्जी का इस्तेमाल कर सकते हैं)
१०) राइ १ चमच
११) हींग आधा चमच
१२) हल्दी पाउडर आधा चमच
१३) उड़द दाल २ चमच
१४) चीनी १ छोटा  चमच
१५) नमक स्वादनुसार
१६) धनिये के पत्ते  गार्निश करने के लिए १ चमच
तरीका:

१) सबसे पहले पैन मैं एक चमच तेल और एक चमच घी अच्छेसे गरम कर ले.फिर इसमें उड़द दाल डाले और गोल्डन ब्राउन होने तक भून लीजिये.

२) फिर इसमें राइ डालकर उसे पकने दे. अब कड़ी पत्ते डाले और इनको थोड़ा पकने दे.फिर इसमें प्याज,हींग,हल्दी पाउडर डालकर अछेसे मिक्स करले.ढक्कन बंध  कर ले और प्याज को गोल्डन ब्राउन होने तक पकाइये .

३)२ मिनट बाद ढक्कन खोलिये,और हरी मिर्च, टमाटर और गाजर डालकर अच्छी तरह से मिक्स करले और ढक्कन बंध करके ५ मिनट के लिए पकाये .( आप अपने पसंद की कोई भी सब्जिया इस्तेमाल कर सकते हैं)

४) अब ५ मिनट  बाद  ढक्कन खोलिये और सूजी को इसमें डालके अच्छेसे गोल्डन ब्राउन होने तक  भून ले.२ मिनट के लिए ढक्कन बंध करले.

५) अब ढक्कन खोलिये चीनी और नमक मिलाकर अच्छेसे मिक्स करले.लिम्बु का जूस डाले और मिक्स करे .फिर इसमे उबाला हुआ पानी डालिये ,और ५ मिनट ढक्कन बंध करके स्टीम होने दे.

६) ४-५ मिनट बाद ढक्कन खोलिये और सब कुछ अच्छी तरह से  मिलाइये ,आपको अच्छी घाडी (थिक) कंसिस्टेंसी मिलनी चाहिए. अब गैस बंध कर दीजिये. सूजी उपमा तैयार हैं.

इसे धनिये के पत्तो के साथ गार्निश करे और गरमा गरम  परोसे.













No comments:

Post a Comment